Stemproblemen bij volwassenen

logopedie en stemproblemen

Iedereen kan problemen krijgen met de stem, bijvoorbeeld na intensief stemgebruik op een feest of na een verkoudheid. Deze klachten zijn van voorbijgaande aard.

Wanneer de keel regelmatig pijnlijk, branderig, dichtgeknepen aanvoelt na intensiever stemgebruik, of het gevoel dat er iets in de keel zit wat niet weggeslikt/opgehoest kan worden, kunnen er stemklachten ontstaan. Als u langer dan twee weken keelklachten heeft of hees bent is het raadzaam om een arts of specialist te raadplegen.

Er zijn verschillende oorzaken van stemklachten. Een veelvoorkomende oorzaak is internsief en/of verkeerd stemgebruik. Stemklachten kunnen snel leiden tot verkeerd stemgedrag, dat vervolgens weer leidt tot nieuwe klachten. Het is daarom altijd goed om advies te vragen aan een logopedist wanneer er stemklachten zijn, ook al wordt er geen lichamelijke of medische oorzaak gevonden.

Behandelmethoden en technieken waar wij in zijn gespecialiseerd en die wij inzetten tijdens de behandelingen zijn onder andere:

– Manuele facilitatie van de larynx
– Lax Vox
– Buteyko
– Estill Voice Training
– Pitch Limiting Voice Treatment (bij de ziekte van Parkinson)

De logopedist onderzoekt de stemgeving en bespreekt met u mogelijke oorzaken. Een onderzoek door de KNO-arts kan nodig zijn om de oorzaak van de problemen te achterhalen.

Er wordt een logopedische diagnose gesteld en een behandelplan gemaakt. Afhankelijk van de oorzaak en de klacht zal er gewerkt worden aan de ademhaling en stemgeving. Ook wordt er bekeken hoe het stemgebruik van de patiƫnt in het dagelijks leven is, zodat er passende adviezen kunnen worden gegeven.